ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS

BIOGRAFIE

Karel Suyling heeft het vak in de praktijk geleerd; hij begon zijn loopbaan in 1945 als ontwerper bij het reclame-adviesbureau Van Alphen en voor het herenmodetijdschrift International Textiles in Amsterdam.

In 1949 vestigde hij zich als zelfstandig freelance ontwerper in Amsterdam. In die tijd verzorgde hij onder andere de vormgeving van productverpakkingen, zoals voor de margarineprodukten en slasauzen van Duyvis. Vier jaar later maakte hij op uitnodiging van de Nederlandse regering een studiereis IndustriŽle Vormgeving naar de Verenigde Staten.

Karel Suyling is vooral bekend van de reclamecampagnes die hij zeventien jaar lang voor CitroŽn vormgaf. Hij begeleidde de spectaculaire introductie van de DS (de Deesse, ofwel Ďgodin van de autoísí) in 1955 in Nederland. Suyling verklaarde dat iedere verschillende CitroŽntype door zijn vorm een andere advertentievorm rechtvaardigde. Dit leverde een reeks eigenzinnige reclameontwerpen op. Suyling was ook de (mede)bedenker van de geuzennaam Ďlelijke eendí. Begin jaren zeventig eindigde het contract met CitroŽn omdat de autofabrikant in elk land een identiek reclamebeleid wilde voeren. Van zijn werk voor CitroŽn is een boek verschenen: 100 CitroŽn advertenties van Karel Suyling.

Een compensatie voor het wegvallen van zijn belangrijkste broodheer werd gevonden in het parttime lesgeven aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arhnem, waaraan hij sinds 1968 grafische vormgeving doceerde. In 1979 werd hij hoofddocent van die afdeling. Hij bleef in Arhnem lesgeven tot 1985. Tevens deed hij standbouw en industrieel werk voor Kipp & zonen BV, een fabrikant van meetapparatuur.

In 1952 was hij betrokken bij de oprichting van de Kring van IndustriŽle Ontwerpers (KIO). Daarnaast was Suyling van 1955 tot 1968 bestuurslid van de Vereniging Reclame-ontwerpers en Illustrators (VRI). In 1968 was hij een van de gesprekspartners bij de fusie van de VRI en de GKf (Vereniging van Beoefenaars der Gebonden Kunsten) tot GVN (de Beroepsvereniging van Grafisch Vormgevers in Nederland).

ONDERSCHEIDINGEN

1958 - Advertentie-jaarprijs, Genootschap voor de Reclame
1959 - Advertentie-jaarprijs, Genootschap voor de Reclame
1960 - Advertentie-jaarprijs, Genootschap voor de Reclame
1961 - Advertentie-jaarprijs, Genootschap voor de Reclame
1962 - Advertentie-jaarprijs, Genootschap voor de Reclame
1963 - F. Duwaerprijs
1963 - Advertentie-jaarprijs, Genootschap voor de Reclame
1966 - Best Verzorgde Boek

TENTOONSTELLINGEN

1993 - Die Neue Sammlung

PUBLICATIES

'Publikatie Automobile CitroŽn N.V. Amsterdam', verschenen in Compres, 1992, aflevering 25 november, jaargang 17 (1992), door Koosje Sierman, Rotterdam
'100 CitroŽn-advertenties van Karel Suyling', 1992, door Jurriaan Schrofer, Karel Suyling, Frederike Huygen, Rotterdam

Geboren1926, Eindhoven