ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS
archiefnr.: 15
begin datum: 1934
eind datum: 2005
omvang: 52 prenten- en archiefdozen, 8 affichemappen en 2 rollendozen
archiefvormers: Ben Bos
conditie:

Goed

SAMENVATTING

In 1963 wordt Ben Bos uitgenodigd om bij Total Design te komen werken. Hij begint dan, na een carrière als reclame-assistent bij Ahrend in de avonduren studerend aan de Grafische School en het IvKNO, aan - zoals hij zelf omschrijft - aan Het Grote Avontuur. Tot 1991 staat hij voor de continuïteit binnen het bureau. Zijn verdiensten liggen in zijn brede oriëntatie en werkdiscipline en de lange relatie die hij met belangrijke opdrachtgevers onderhoudt. Het werk van Ben Bos is helder, kleurrijk en sterk grafisch in vorm en typografie. Zijn achtergrond als copywriter is merkbaar aanwezig. De belangrijkste opdrachtgevers zijn Ahrend en Randstad, die dan ook het grootste deel van zijn carriere met hem verbonden blijven. Maar ook andere opdrachten zoals, Nieuw Vredenburgh, Hulp voor Onbehuisden, Furness en de Gemeente Cappelle a/d IJssel, mogen niet ongenoemd blijven. Daarnaast heeft Ben Bos een belangrijke bijdrage aan het vak geleverd door zijn vele publicaties en lezingen, in zijn rol als bestuurder en als oprichter van het NAGO en het Ahrend museum. Het archief van Ben Bos is raadpleegbaar bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

INHOUD

Het archief van Ben Bos is in 2002 overgedragen aan het NAGO. In 2005 is het volledig gefotografeerd en geregistreerd in 600 object- en dossierbeschrijvingen (65 affiche, 317 klein drukwerk en 212 documentatie). Het bestaat uit 52 prenten- en archiefdozen, 8 affichemappen en 2 affichekokers.

Het archief bevat:

Affiches, klein drukwerk, dia-opnamen van ontwerpen uit de periode dat Ben Bos werkzaam was bij Total Design; schriftelijke bronnen die betrekking hebben op een bepaalde opdracht; publicaties van en over Ben Bos                                        

BEWERKING

PUBLICATIES

'Ontwerp: Total Design : de jaren tachtig', 1989, door Hub. Hubben, Inmerc
'Ontwerp: Total Design', 1983, door Kees Broos, Reflex
'Ben Bos: design of a lifetime', 2000, door Paul Hefting, Dirk van Ginkel, BIS publishers
'Indruk in druk', 1977, door Ben Bos, Lecturis
'Huisstijl', 1986, door Ben Bos, Van Loghum Slaterus
'De wet van Bos', verschenen in Blad, 1992, aflevering 2, jaargang 1991, p.49-51 pagina's, door Hans Vonk